Kurs:

Ochrona kurcząt brojlerów

Kiedy?
Online
każdego dnia, dostępny 24/7
Stacjonarnie
w uzgodnionych terminach - skontaktuj się
Gdzie?
Online
w Twoim biurze, w domu lub innym miejscu
Stacjonarnie
w naszej siedzibie lub w Twojej firmie
Za ile?
Online
cena kursu 380 zł (osoba)
Stacjonarnie
cena negocjowana (skontaktuj się)

Kurs spełnia wymagania Art. 12a Ustawy o ochronie zwierząt i jest kierowany do osób zobowiązanych ustawowo do zapoznania się z przepisami dot. ochrony drobiu.


Weź udział w szkoleniu i spełnij swój zawodowy obowiązek.

Online - 380 zł

  • 100% interaktywny
  • nowoczesny
  • bez wychodzenia z domu
  • przy własnym komputerze
  • najwygodniejsza forma kształcenia
  • uczysz się kiedy chcesz

Dostępny w każdej chwili (24/7)

Rozpocznij naukę choćby teraz

Stacjonarnie - 380 zł

 

 

  • indywidualnie - zapisy trwają, czekamy na Ciebie
  • dla firm i grup - skontaktuj się i uzgodnij

 

 

Najbliższy termin szkolenia:

Do uzgodnienia

Miejsce szkolenia:

Kielce / Dla grupy - do uzgodnienia

Kurs online

W dogodnym dla Ciebie terminie, bez pośpiechu i bez konieczności wychodzenia z domu. Zaoszczędź czas i pieniądze.

Wykładowcy z doświadczeniem

Skorzystaj z ciekawej formy zajęć prowadzonych przez doświadczonych wykładowców. Zdobywaj wiedzę od najlepszych.
PL
UE

Świadectwo kursu - ważny dokument

Absolwenci kursu otrzymują zaświadczenie potwierdzające odbycie obowiązkowego szkolenia i uzyskanie kwalifikacji do sprawowania opieki nad drobiem.

Dla kogo to szkolenie?

  • właścicieli (posiadaczy) kurników
  • przedsiębiorców prowadzących chów kurcząt brojlerów
  • osób sprawujących opiekę nad stadami drobiu
  • pracowników bezpośredniej obsługi ferm hodowlanych

 

Dlaczego trzeba odbyć to szkolenie?

Obowiązek odbycia tego typu szkolenia wynika wprost z treści Ustawy o ochronie zwierząt (Art. 12a). Wymagania, normatywy i zasady postępowania obowiązujące przy hodowli drobiu narzucają konieczność troski o dobrostan brojlerów na każdym etapie hodowli a także w okresie ich wyłapywania i transportu do rzeźni. Ustawodawstwo polskie oraz przepisy Unii Europejskiej narzucają konieczność spełnienia określonych standardów technicznych i organizacyjnych dot. konstrukcji i wyposażenia kurników w odpowiednie urządzenia do regulacji temperatury i oświetlenia, karmienia i pojenia ptaków, utrzymania porządku i czystości, wymagania dot. stosowanej ściółki, minimalizacji hałasu, zapewnienia warunków do prowadzenia odkażania itp.

Szkolenie organizowane przez NOVUM umożliwia zapoznanie się z obowiązującymi w tym zakresie zasadami postępowania i przepisami, ze szczególnym uwzględnieniem regulacji określonych w treści Rozporządzenia MRiRW z 15 lutego 2010 roku. Kurs umożliwia uzyskanie kwalifikacji niezbędnych w pracy organizacyjnej i przy bezpośredniej obsłudze kurników.

Omawiane akty prawne

Podczas szkolenia omawiane są przepisy prawa odnoszące się do hodowli kurcząt brojlerów:

  • Ustawa z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt
  • Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
  • Drektywa Rady nr 2007/43/WE z dnia 2007-06-28 w sprawie ustanowienia minimalnych zasad dotyczących ochrony kurcząt utrzymywanych z przeznaczeniem na produkcję mięsa
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2010-02-15 w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej

Zarys programu szkolenia

 Czas realizacji kursu - 6 godzin.

 

 Tematyka wykładów:

  1. Ochrona prawna zwierząt – podstawy etyczne, przepisy.
  2.  Pojęcie „dobrostan zwierząt”, podstawowe aspekty zachowania dobrostanu, ocena jakości dobrostanu.
  3. Stres u zwierząt – definicja, fizjologiczny mechanizm stresu.
  4. Choroby zakaźne zwierząt i zoonozy - zagrożenia epidemiczne.
  5. Fizjologiczne potrzeby drobiu w zakresie karmienia, pojenia oraz warunków bytowych.
  6. Zasady sprawowania opieki nad kurczętami brojlerami - wybrane zagadnienia.

 

 

  1. Procedury uśmiercania i uboju drobiu w sytuacjach planowych i w nagłych przypadkach.
  2. Wymagania, normatywy i zasady postępowania obowiązujące przy produkcji kurcząt brojlerów – przepisy UE oraz przepisy obowiązujące w Polsce (omówienie aktów prawnych).
  3. Szczegółowe omówienie minimalnych warunków utrzymywania kurcząt brojlerów, wynikających z treści Rozporządzeniu MRiRW z dnia 2010-02-15.
  4. Przepisy dot. transportu zwierząt ze szczególnym uwzględnieniem drobiu – informacja.
  5. Praktyczne aspekty obchodzenia się z drobiem podczas ich wyłapywania, załadunku i transportu.

 
Zapisy na kurs
Przebieg szkolenia
 

1

Zainteresowany? – Wypełnij i wyślij zgłoszenie

Wypełnij i wyślij formularz zgłoszenia (kliknij przycisk). - Cena kursu 380 zł.

2

Potwierdzenie zgłoszenia

Otrzymasz korespondencję z potwierdzeniem przyjęcia zgłoszenia oraz podstawowe informacje organizacyjne (e-mail + SMS).

3

Opłać kurs

Wykonaj przelew na podstawie informacji z „Potwierdzenia”

Jeśli pilne, pobierz dane, dokonaj przelewu i prześlij nam potwierdzenie operacji (e-mail, SMS, fax).

4

Rozpocznij naukę

Po otrzymaniu opłaty lub potwierdzenia przelewu otrzymasz:

kurs ONLINE

  • fakturę VAT za usługę
  • instrukcję użytkowania naszej platformy edukacyjnej
  • login i hasło dostępu do platformy kursu

kurs STACJONARNY

  • szczegółowe informacje organizacyjne
  • wiążący termin i miejsce kursu
  • zaproszenie do udziału w szkoleniu

WAŻNE INFORMACJE:

Zaświadczenia o odbyciu kursu wydawane są w dniu szkolenia (kurs stacjonarny) lub przesyłane elektronicznie (e-mail) i równolegle pocztą priorytetową (kurs online).

Okres oczekiwania na oryginał dokumentu – nie dłużej niż 7 dni od zakończenia szkolenia.

Zaświadczenia wysyłane są na adres płatnika, tożsamy z treścią faktury.

Najczęściej zadawane pytania

Wcale nie musisz się przygotowywać. Współpraca z naszą platformą edukacyjną jest bezproblemowa i przyjazna nawet dla osób bez wcześniejszych doświadczeń pracy przy komputerze.

Kurs stacjonarny - jeden dzień, 6 godzin szkolenia. Kurs online - jak długo chcesz. Za cenę kursu uzyskujesz dostęp do platformy kursu na okres 14 dni. Opanowanie programu nauczania wymaga ok. 3 godzin współpracy z komputerową platformą edukacyjną (czas ten można rozłożyć na dowolne etapy i uczyć się w dowolnie wybranej porze dnia lub nocy). Po zaliczeniu programu, dodatkowo ok. 3 godziny wykładu prowadzonego w trybie wideokonferencji przez tel. komórkowy (WhatsApp).

NIe. Wszystkie zajęcia mają charakter wykładu i odbywają się przy komputerze/telefonie lub w sali wykładowej.

Tak. Kurs powinni odbyć wszyscy pracownicy obsługi kurnika.

NOVUM - najlepszy wybór.

Wyszkoliliśmy tysiące słuchaczy. Ty też możesz nam zaufać.

  • Firma z 30 letnią tradycją
  • Tysiące zadowolonych klientów
  • Życzliwa obsługa
  • Łatwy kontakt
  • Kompetentni wykładowcy
  • Kursy online i stacjonarne
  • SZYBKO, WYGODNIE, TANIO

Komentarze i opinie

Oceny i opinie naszych kursantów, z ostatnich miesięcy szkoleń.

Jan Kowalski
Dziękuję za profesjonalne szkolenie
Anna Marzec
Serdecznie polecam

© Copyright 2025 NOVUM - Realizacja Agencja SEO Kielce SEMLife.pl